chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Glaserad Stek

Kategori: Huvudrätt

Nötstek,skinkstek,lamstek,älgstek osv. ja det går att göra stek av många raser och det är en styckdetalj som har ganska hårt kött och är perfekt för långkok.Man kan ta ut steken av flera olika styckdetaljer som tex. bog,fransyska och rostbiff som tillhör dom vanliga.Många är väl van med söndagssteken,gärna plommonspäckad med en kraftig gräddsås,pressgurka samt hemgjord svartvinbärsgele'. Det skulle kunna vara det godaste som finns,just då.
 
Jag har gjort en nötstek på bog och glaserat den med en smarrig glaze,det är väl något man inte gör i vanliga fall då nötkött smakar så pass mycket så man bara behöver torrkryddor.Skinkstek däremot är mer tacksamt att marinera och glasera men stek är stek,du behöver inte trolla för mycket.
 
 
Jag siktar oftast på runt 1 kilo då jag väljer kött för långkok,likaså julskinka då jag tycker att en mindre bit är mer lätt att hantera och blir oftast fortare klar. Här har den krymt lite och ser ut som en karre nästan,bogen är mer platt i sitt utseende men drar ihop sig i ugnen.Jag glaserar när halva tiden är kvar,så kör jag 2 timmar totalt så kör jag den första timmen med torrkryddor och glaserar den resterande timmen. Lägg gärna morötter och lök runt så ger dom smak till köttet och du har en bra grund att göra en sås på med tillsammans med vätskan som blir över.
 
Glazegrund:
 
4 msk olja
2 msk soja
1 msk honung
lite peppar
 
Vispa ihop allt tills det blir en tjock sås.
 
Denna är gjord på sweet chili,lime,chiliolja och soja.
 
125 grader ca 2  timmar brukar blir lagomt när det kommer till nötstek. Men det är bara att gå efter termometern så kan det inte bli fel om man inte har fått upp känslan för hur långt tid det tar.
 
Vid 60 grader så är det göttigt rosa och vid 75 grader så är det genomstekt.
 
Våga blanda en god glaze och glöm inte att vira in köttet i folie efter tillagning så det får vila innan uppskärning.
 
/Chris