Philly Cheese Steak Sandwich
Kategori: Huvudrätt, Något litet före maten?
Mama sita!
Min mack-orgie fortsätter och dagen till ära så blir det Philiadelphias stolthet "cheese steak", som alla amerikaner så vill man ha något eget som bara är äkta om det äts på plats,jag kan tex. inte kalla det philly cheese steak med stolthet fast jag gör den efter alla konstens regler. Som vanligt när det gäller amerikaner så kan dom få ha sin "stolthet", det är inte kärnfysik att göra amerikansk snabbmat men det bör göras med en viss finess och förståelse till råvaran.
Vad kännertecknar en äkta philly cheese steak?
1. Bröd från antingen Amoroso eller Vilotti-Pisanelli bagerier
2. Tunt skivad Entrecote eller Biff som man steker
3. Provolone Ost
4. Sauterad Lök

För att ens kunna efterlikna brödet som används så var jag tvungen att hitta en mindre limpa med bra yta som en baguette.Sen bör man få tag i en fin bit entrecote som ska frysas och sen skär man en massa tunna skivor för det skulle bara bli mos om man försökte med en färsk bit. Provolone ost är en italiensk hårdost gjord på komjölk och är rätt svår att få tag i en vanlig butik,jag pratade med några osthandlare här i borås och den var antingen slut eller så fanns den inte att få tag i.

Så jag begav mig till saluhallen i Göteborg och fann den men jag fick tipset om att när den importeras så blir den ofta smaklös och trist,du bör äta den i södra italien om du ska ha den rätta upplevelsen. Den produceras även i USA så det är en av anledningarna att den funkar lokalt där kan jag tänka mig. Sluta med att jag fick med mig lite olika liknande italienska ostar och med facit i hand,provolonen blev inte lika intressant längre då det fanns ostar som sopade stjärt med den både i smak och konsistens.
Jag kommer skippa recepten i fortsättningen och kör på luddig beskrivning i stället,vill man verkligen ha recept så får man maila eller något.
Det viktiga är att steka den tunna entrecoten och på med provolonen (eller likvärdig ost) direkt i stekpannan eller på stekbordet,sen skyffla i baugetten och på med sauterad lök. Stektiden är kort,tänk på att det ska vara saftigt.
Du kan göra en svensk variant på skivad rostbiff och någon lättsmält smakrik ost men det blir inte samma grej!
Sen är ju fan allt italienskt som präglar mackans själ,både brödet och osten så vad är amerikanskt? Jo att ta åt sig äran för något som någon annan begåvad människa har tänkt på innan.
/Chris