chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Chris Hillbilly Madness BBQ-Sås

Kategori: Allmänt dravel

Grunden till Amerikansk BBQ är ju själva såsen finns med på ett hörn överallt,den svenska versionen är knappt nämvärt då jag tycker den oftast är vattnig,smakar tomatpure eller är för mesig.Varför äta light när du kan få the real deal så att säga,sagt och gjort så har jag komponerat min egen,I staterna så har varje stat,county och familj olika varianter genom landet,det är gärna hysch hycsh runt vad den röda tråden genom såsen är.Min variant är en från texas,den tjockflytande tomatbaserade sorten och jag har ju såklart fjantat till det och har min egen krydda i som är hemlig,långnäsa rulltårta! Men trots det lilla tilltaget så kan såsen användas och njutas till det oändliga precis som den är.
 
 
Det som är viktigt när man gör egen BBQ-sås är 3 saker:
 
Lukt: Gör man den rökig så ska det lukta gammal eka,temat i såsen bör kännas på lukten,gör man den mild,fruktig eller stark så bör aromen göra sitt.
 
Textur: Man brukar tala om två sorter,den tjockflytande och den tunna,det är vad man föredrar helt enkelt,även om jag personligen tycker den tjockflytande gör ett bättre jobb som både sås och glaze.
 
Smak: I detta fall,tjock och söt,precis som lasse kronér,men för att balansera upp det så behöver man lite styrka och syra.Mer syra om man gör en vinegrettvariant,oftast den tunna.
 
 
Du behöver:
 
4,5 dl God Ketchup
4 msk Äppelcider Vinäger
1 msk Kakao
4 msk Brunt Socker
2 msk Hemlig BBQ-Rub*  (En bra blandkrydda med BBQ smak)
2 msk Senapspulver
2 msk Rörsocker Sirap
2 msk Worchestershire Sås
1 msk Citronjuice
2 tsk Liquid Smoke (rökarom)
1/2 tsk Kanel
1 msk Smält Smör
 
Jag kör med rörsockersirap istället för melass och kakao istället för starkt kaffe som oftast finns med bland originalrecepten och alla kör med att deras är originalet,spelar roll? Det enda som spelar roll är att det både går att göra eget och köpa BBQ-sås som smakar himmelskt,skillnaden är att den egna är såklart lättare att påverka på alla sätt och vis.
 
 
Smält smöret,blanda i allt i en lagom kastrull,se till att det är blandat innan du kör igång plattan,sjud på medelsvag värme i 10-15 min och rör om hela tiden,såsen blir slät och kommer tjockna lite mer när den kallnar,precis som det ska vara.
 
Används både som marinad,glaze och bordskrydda,jag blev så till mig att jag kunde testa det på pannkakor,man blir sig aldrig lik igen efter att man har kokat sin egen.
 
Nu har du gjort dig själv en tjänst och kommer antagligen aldrig behöver köpa BBQ-sås igen!
 
/Chris