chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Coca cola ribs med tjocksötrökig BBQ sås

Kategori: Huvudrätt, Något litet före maten?

Oh mama!
 
Det enda rätta att göra när du smakat av din hemgjorda BBQ-sås är att ta cykeln och köpa ribs, alternativt att testa ribs ute på ett steakhouse så du vet hur dom ska smaka...och inte smaka! Håll er borta ifrån Jensens Böfhus ribs medan texas longhorn ribs kommer att förföra och slutligen besudla din plånbok bortom all sans och vett.
 
 
 
I butiken så har ribs flera namn:
 
Spareribs (tunna revben):
 
Är benraden ifrån spjällsidan,lika delar kött och ben så det är enkelt att portionera,mörare och helt klart smarrigare än butiksspjäll.
 
Baby back ribs (kamben):
 
Är benraden ifrån kotlettraden,den är lite tjockare och har mera kött än spareribs.
Kan behöva kokas innan man helsteker eller grillar (gört)
 
Tjocka Revben (butiksspjäll):
 
Sitter vid uppe vid bogen och har mycket kött på sig,ser ut som en stor trekant i butiken och används som spjäll till jul givetvis och är klar för 4 pers.
Föredrar dom små och tunnare revbenen men det är en smaksak.
 
 
Jag använde kamben på ca 1 kg och det räcker till 2 hungriga personer.
 
Du behöver:
 
1 kg Ribs (2 kg för 4 pers) 
1,5 liter Coca Cola
Senapsfrön
Rosepeppar
Rosmarin
Timjan
1/2 dl BBQ-rub (bbq blandning)
2-4 dl BBQ-Sås (till marinad och glaze)
 
Ta fram köttet och låt det bli rumsvarm,ta en stor kastrull eller gryta,dela spjället på mitten och kolla att dom två delarna får plats i kastrullen/grytan.Ha i coca colan och toppa med kryddor,mängden är några korn och nypor här och där,slappna av då blir det bäst.
 
 
 
 
 
Koka upp och sänk värmen så det småkokar,på med lock och låt det koka i 1 timme,kolla med jämna mellanrum att det inte kokar för mycket och skumma av med hålslev om det behövs. När timmen är slagen så kan du ta upp ribsen och låt dom vila
 
 
När dom har svalnat lite så masserar du in BBQ-rub,gärna en rökig sådan,stoppa sedan köttet i en dubbel plastpåse och ha i kylen någon timme,ta ut dom och pensla köttet med BBQ-såsen,svårt att säga mängd men kanske 1 dl per spjäll.Stoppa in köttet i nya plastpåsar och låt stå över natten.heltidsjobb detta! men vill du ha det bra så!
 
 
Nu är det bara de roliga kvar,du kan givetvis grilla dom nu istället men eftersom säsongen är över och vi hade en sommar som gud glömde så kör vi ugn. 170-175 grader i mitten av ugnen i 20 min,ta ut och pensla med BBQ-sås allt eftersom det börjar bli fin yta. Efter ca 20 min så penslar du en sista gång och kör på grillfunktionen 200 grader 10-15 min. Sen är det bara att hämta pappersrullen och en våtservett! Till maten alltså....
 
/Chris