Carnitas som betyder nått i stil med "små köttbitar" är framtaget för fläskkött eller rättare sagt karré men eftersom jag har gjort massor av pulled pork då jag började innan det var hype och är redan trött på julskinkan så ville jag göra på nötkött. Som vanligt så klarar sig nötkött grymt bra på egen hand med salt och peppar, är väl kanske därför fläskkött behöver så mycket hjälp på traven för att det ska hända något.
Vad är skillnaden på detta och pulled pork? Pulled pork ska man gärna köra i en rök,grill eller ugn i många timmar och har en annan kryddning. Carnitas kör man direkt i en gryta och har fokus på lite exotiska toner som apelsin och lime sen brukar många ha kyckling eller köttbuljong som grund men jag kör Coca cola varianten.
Det är i alla fall superenkelt att göra denna rätt då mesta av tiden går åt att vänta på koktiden.
Jag har valt att tillsätta lite kardemumma då det blir en fin apelsinsmak på köttet och det kan inte hjälpas att det blir lite julkänsla, vill ni har mer jul så prova med kryddpeppar på köttet eller kasta med en kanelstång i koket.
Du behöver:
ca 1 kg högrev
50 cl coca cola
1 apelsin saft+skal
1 lime saft+skal
Soya
3 stjälkar selleri
2 chili frukter
5 vitlöksklyftor
1 kapsel kardemumma (bara fröna)
1 silverlök
Torrkryddor
örtsalt
peppar
vitlökspulver
spiskummin
rökt paprikapulver
oregano
koriander
Börja med att putsa köttet och skär köttet över fibrerna så det inte blir segt, ju större bitar ju mer trådigt blir det, men det ska samtidigt inte koka lika länge som en chiligryta men det är en smaksak.
Marinera köttet i torrkryddorna (hur mycket är personligt), riv skalet från lime och apelsin samt två av vitlöksklyftorna och massera in i köttet
Häll på saften från apelsin och lime, skvätt över lite soya, blanda och ställ undan i 1 timme.
Finhacka selleri och silverlök, rensa och skiva chilisarna.
När köttet har marinerats klart så är det dags att steka på ganska hög värme med riktigt smör, inte för mycket kött i pannan utan stek i omgångar, riv ner tre vitlökar i sista satsen och skölj ur pannan med lite vatten.
Blanda sedan köttet och grönsakerna i en stor gryta och på med resten av marinaden som varit till köttet.
Häll på Coca cola precis så det täcker. Koka upp och sänk värmen..
Håll koll så det bara småkokar sen kan nötkött behöva mer tid än fläskkött men 3½ timme blev alldeles lagom då köttet inte riktigt hade blivit mos utan bara att det precis faller i tur. Krydda på med tex. mer vitlök eller oregano om det är så.
Serveringsförslag är ju att ersätta den tråkiga tacoköttfärsen med detta om det är tacomys. Den blir sötspicy i smaken och passar till mycket.
Silverlök, cornichons , creme fraiche och någon stark salsa är att föredra till!
/Chris