chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Ugnslax med mustig paprikasås och vitlöks pappardelle

Kategori: Huvudrätt

Var ett tag sen jag skrev om ett laxrecept och än en gång så tycker jag pasta är förträffligt till. I denna rätt så är det paprikasåsen som är huvudaktören och knaperstekt bacon som avslutar rätten med lite rökig sälta som vi alla behöver då och då. Inga problem att kalla detta för festmåltid om man kör snygg uppläggning och som vanligt har lagt ner lite kärlek i såsen. Det var väl allt.
 
 
Börja med såsen som tar längst tid genom att dela en stor paprika (valfritt men grön är inte lika söt), smörj in båda halvorna med olja på lite smörpapper sen in i ugnen på en plåt tills ytan är lite svart och bubblig,225 grader.
 
Ta sedan att koka upp 2,5 dl grönsaksbuljong och häll det sedan i en mixer, när du har tagit bort skalet från paprikorna och låtit dessa svalnat lite så släng i dem i mixern och mixa, Personligt hur stora bitar man vill ha, jag brukar undvika att köra för länge.
 
Häll paprikamixen i en kastrull och låt koka upp, salta och peppra efter behov.
 
Jag klappade in en paellakryddor ( lök, gurkmeja, paprika, peppar, vitlök och persilja) på laxen och kör den ca 20 min på 175 grader.
 
Ha nu i 1-2 dl mellangrädde eller vispgrädde i paprikabuljongen och låt det småkoka.
 
Koka upp pastavatten och ha i pappardellen när allt börjar bli klart då det är färskpasta och tar 3 minuter.
 
Finns olika smaker på pastan och vitlök&örter passar riktigt bra. Eller gör den själv såklart.
 
Smaka av såsen med lite lökpulver eller en bra paprikakrydda. Toppred lite med maizena.
Strimla och stek bacon knaprigt, flotta av på papper.
 
Släng ihop pappardellen med såsen, rör om försiktigt sen kan du mecka ihop denna rätt lite snyggt.
 
Toppa med bacon, det är livets krydda!
 
/Chris