chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Fried Popcorn Chicken

Kategori: Huvudrätt, Något litet före maten?

Okej boys and girls!
 
Friterad kyckling har varit något som vi svenskar har ätit på semestern oftast då KFC (Kentucky Fried Chicken) och andra kedjor ligger utomlands. Det närmaste vi har haft fram till nu är Nuggets av olika slag och en del ställen har haft kycklinglår och kycklingfile som har friterats och sedan blivit dränkt i honungsmarinad,tex. American Take Away.
 
Tyvärr kortlivade satsningar tills McDonalds införde Chicken Selects och McChicken Wraps som kan vara det ända donken har gjort som är vettigt i deras karriär då burgarna är ett skämt förutom El Maco. Det närmaste vi har i Sverige är NFC som är en kopia av KFC och det intressanta i detta är att det finns bara en restaurang och den ligger i Göteborg.
 
KFC är och har alltid varit kungarna av friterad kyckling,första gången jag provade KFC så fick jag spader,det var i spanien och jag tänkte att allt som händer senare i livet är en bonus för det var så jävla gott. Hur som helst så provade jag KFC i london senast och det var inte alls lika bra så även dom har svackor.
 
Receptet har varit topphemligt sedan länge och det figurerar massa recept på nätet som sägs vara det äkta men det finns många som har lyckats återskapa smeten så den blir så nära som möjligt. Som med alla amerikanska företag så är det alltid en röd tråd,en ingrediens som ett fåtal vaktar med sina liv,det är antagligen barntårar eller någon vätska från 100 snygga oskulder som är hemligheten,men vi kommer aldrig få rätsida på det så det är lika bra att skapa något som passar en själv. En av mina favoriter är Popcorn Chicken så nu kör vi.
 
 
Jag började rota i hela friterade kyckling-karusellen och kom fram till att buttermilk är första viktiga grejen vilket är kärnmjölk på svenska. Kärnmjölk är det som blir kvar av smöret när man kärnat smör av grädde. Kärnmjölk går ej längre att köpa i svenska livsmedelsaffärer, Norrmejerier  upphörde som sista svenska mejeri att saluföra kärnmjölk till privatpersoner i början av 2000-talet. Idag går den kärnmjölk som produceras till bagerierna. Så därför kan man skapa ett substitut för kärnmjölk.
 
Jag tog:
 
3 dl gräddfil
1 dl mjölk
1 tsk vinäger
 
Skär 3-4 kycklingfileer i lagoma mumsbitar och marinera dom i blandningen i minst 2-3 timmar. 
 
 
Steg 2 är att hitta en bra mjölblandning,det är inte alls frityrsmet som används som många tror utan en smaksatt mjölblandning. Jag körde efter mina egna smaklökar och en del dektetivarbete på nätet.
 
2,5 dl mjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen peppar
1/2 tsk koriander
1/2 tsk senapspulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk muskot
1/2 tsk vitlökspulver
 
Lägg i några bitar åt gången när du blandat ihop mjölblandningen och stoppa sedan i en återslutningsbar plastpåse och skaka om så all kyckling är täckt. Dela upp i två påsar om det blir mycket i en,häll i resterande mjöl i påsarna och skaka lite mer. Bara att göra mer mjölblandning om det börjar att ta slut. Då kommer det se ut så här:
 
 
Steg 3 är fritering och jag använder alltid rapsolja men vill man ha det mer likt originalet så kan man fritera i jordnötsolja,mycket onyttigare men det är annorlunda smakhöjare. Kom ihåg att fritera i omgångar så inte allt klumpar ihop sig och sänker temperaturen på oljan. Det tar ungefär 6 min på 180 grader,men se till att dom är gyllenbrun och kolla gärna med en provbit först. Låt dom droppa av på ett galler.
 
 
Servera med hemmagjorda pommes och ett gäng dippar!
Originaldippen till fritierad kyckling är gravy eller honungssenapsdressing vilket är enkelt att fixa med.
Barnsligt gott och svårslaget tilltugg!
 
/Chris