chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Kotlett med Chimichurrin/Gremolata på paprika och bakad potatis

Kategori: Huvudrätt

Tänkte göra två inlägg om kotlett nu,dels för att jag köpte så mycket och för att det har blivit frityrtema på kort tid och vill inte hamna i en flottsvacka. Vad kan man säga om kotte då? Enkelt,lätt att krydda och det är billigt sen finns det mycket man kan hitta på,speciellt vardagsrätter. Fläskkött är som bekant ganska smaklöst och behöver mycket tillsatt smak för att bli köng så jag har tagit mig friheten att blanda en Gremolata med Chimichurrin som blir en kryddmarinad som man brev på köttet efter tillagningen och inte före,en live-marinad som jag kallar det.
 
70-talet ringde och ville ha tillbaka sin bakade potatis! Men det är väl något man sällan gör,varför? det är ju genialt och supergott bara som den är med bregott och salt. Har du inte stekt äpple i smör och socker förut så kan du slå upp diabetes och eufori på samma gång.
 
 
Tvätta monsterpotatisarna och stick hål i potatisen runt om med en provsticka eller en gaffel så den inte riskerar att sprängas bokstavligt talat. Kan köra potatisarna direkt på ugnsgallret i nedre mitten i ca 1 timme på 225 grader.Salta och peppra kotletterna stek sedan i smör på medelvärme,lägg i folie och kör dom på eftervärme med potatisen mot slutet om så önskas.
 
Blanda min Gremolata/Chimichurrin:
Saft från en halv apelsin
Saft från en halv lime
3-4 msk olivolja
3-4 vitlöksklyftor
4-5 små Angello paprikor eller en halv vanlig
salt o peppar.
 
Mixa till en fin smet,ställ det kallt så smakerna växer,bre på köttet sen vid servering.
 
Skala och klyfta ett äpple och stek i rikligt med smör,sockra sedan äppelklyftorna med råsocker och låt det puttra lite. Blanda gärna en god gräddfilsdressing till bakpotatisarna.
 
/Chris