Mild Chiligryta
Kategori: Huvudrätt
Äntligen har jag vett nog att blogga om chiligryta,det beror mest på att jag har köpt ny gjutjärnsgryta som lära invigas men det finns så många varianter på denna älskvärda rätt så det blir väl någon till variant framöver när jag kommer igång med mitt chiliodlande till våren. Denna är mild men som fortfarande har lite sting och rökighet som påminner om en gulasch med klös i. När det är grabbkväll så handlar det mest om hur stark man kan göra den och brösta sig för dom andra herrarna men visst kan det vara kul när alla kan äta ibland?

Jag har minskat på vätskan som finns i ett vanligt grundrecept då min gryta är på 2,8 liter och tillsatt egna smaker.
Du behöver följande:
Ca. 1 kilo högrev
1 liten bit rimmad sidfläsk men funkar med ett paket bacon
2 lökar
2 morötter
3 själkar blekselleri
8 vitlöksklyftor
1-2 burkar hela tomater
1-2 paprika eller några små roliga paprikasorter
En 33:a ale,mörk lager eller en porter
3 dl oxbuljong+ 1 msk viltfond
1 msk sirap
1 dl rödvin eller rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk ingefära
1 msk oregano
1-2 tsk korianderfrön
1 tsk kakao
2 lagerblad
1 msk mald chipotle eller 2 st chipotlepeppar
Då borde din bänk se ut såhär:

Blanda kryddorna och stöt dom gärna i en mortel.

Putsa köttet och ta bort onödigt fett och senor,tärna det i 1-2 cm stora bitar,finhacka alla grönsaker utom paprikan,strimla sidfläsket eller bacon,koka upp buljong och mixa tomaterna så du är redo att köra igång.

Ha i olja i grytan och fräs köttet i omgångar tills det fått färg och så inte köttet blir kokt så ha ett bytta redo.
Fräs sedan sidfläsk och ha sedan i grönsakerna,när dom börjar bli mjuk och minskar i storleken efter en stund så kan du ha i köttet,mixade tomater,buljongen och till sist kryddorna. Låt det nu sjuda eller småkoka ca 1 timme.

Låt grytan småkoka under lock i ytterligare 2 timmar och se till att det verkligen småkokar på rätt värme och rör om ibland. Ha i paprikan sista timmen om du vill ha bra konsistens på den. Huvudsaken köttet känns mört så ta gärna upp det och kolla mot slutet.
Jag kokade Chiligrytan totalt 4 timmar för att få köttet lite mosigt så det smälter i munnen. Mycket nöje!
/Chris