Mormors kotletter med morot och selleri
Kategori: Huvudrätt
Det är inte bara min farmor som kunde göra mat,min mormor kunde briljera med en del rätter som bara kunde ätas hemma hos hon och morfar. Visserligen så var hon väldigt enformig i köket,tror de hade 7 rätter som det varvades mellan, en för varje dag i veckan och inga som helst undantag förutom när vi i familjen bjöd dom på mat.
Dock så kan man ju tänka sig att man blir rätt bra på dessa få rätter när man har lagat dom sedan 50-talet.
Denna rätt hittar jag knappt när jag söker på den,då man både steker och kokar kotletten i buljong,kanske var något man gjorde efter krigstiden?

Mormor använde alltid kotlett med ben,det ger ju bra smak och hon gillade att gnaga,då hon fortfarande hade egna tänder. Skysåsen som blir är en perfekt grund i en sås men så sjukt god som den är då man bara reder av den. Jag har gjort en egen prägel på den med oxbuljong och tillsatt selleri. Mormor hade bara morötter och lök.
Salta och peppra kotletterna och stek dom gyllenbrun,låt dom vila.
Blanda i ordning en oxbuljong på ca 5 dl,krydda med svartpeppar.
Skala och skär morot i bitar,skär selleri och ha i det i en gryta med buljongen,
Låt det koka upp,ha sedan i kotletterna,låt det småputtra 1 timme.
Red av med mjöl blandat med vatten,och smaka av med lite soja.
Det här låter nästan för enkelt och det är det också,man ska inte underskatta gammal svensk husman utan servera en stor klick svartvinbärsgele till så blir det fantastiskt. Att mosa in skysåsen med moroten i potatisen gör en väldigt nostalgisk.
/Chris