chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Helstekt fläskytterfile med ädelostsås och klyftpotatis

Kategori: Huvudrätt

Här kommer lite fredagsmat där du kan helsteka vad du vill och göra vilken sås som helst,folket äter ju ändå.
Men fint ska det va så fläskytterfilen har en lyxig rubb på bla. kanel,korianderfrö,farinsocker och vitlök och för er som undrar så sitter den på insidan av kottlettraden,men i butik så kallas man ibland en urbenad och putsad kottlettrad för ytterfile. En sås med lite riv i är ju gärna en med stark ost i och mycket riktigt,stora mängder grönmögel som sakta får smälta i en grädd och creme fraiche blandning. Ett gäng hemmagjorda klyftisar på det.
 
 
Massera in kryddorna på fläskytterfilen och låt stå minst 1 timme. Skala några potatisar och dela dom i ca 8 klyftor på varje potatis,ha dom i kallt vatten så både stärkelse försvinner lite och så att potatisen inte blir mörk och missfärgad,trots sitt knöliga yttre så har potatisen känslor med.
 
Leta på den där osten längst in i kylen som luktar gamla kalsonger och varma räkskal,den är faktiskt godast.
När du har slutat lukta på fingrarna så kan du förbereda såsen genom att ha i 1 dl creme fraiche och 1 dl grädde i en kastrull,salta och peppra,lite italiensk salladskrydda får gå med.
 
När köttet är rumstempererat så kan du bryna det i pannan i hälften smör och hälften olja,ös köttet då och då och lägg det i en ugnsform,sätt i en termometer och kör köttet på i mitten av ugnen 125 grader tills det kommer upp i 70 grader.
 
Låt köttet vila inlindat i folie,koka upp såsen och börja fritera potatisen. Köttsaft kommer sipra ut ifrån köttet så ta en del av saften och använd i såsen. Smula i osten,smaksak hur mycket,tills du skäms funkar alltid.
 
Skär upp lite snyggt när köttet har vilat så det inte är för torrt.
 
/Chris