chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Krovgryta eller matig korvsoppa

Kategori: Huvudrätt

Pizza är ju dödsstöten efter nyår så jag tänkte att en nyttig korvgryta som egentligen är en soppa skulle passa bra efter allt mölande hit och dit. Har alltid älskat denna då alla smaker verkligen gifter sig med varann och man blir helt varm i hela kroppen när man äter det. Ta bort korven så jag kan äta,som flickan sa,om du vill ha det veggo.
 
 
Det är busenkelt om du köper en färdig förpackning "soppgrönsaker" i butiken då det mesta av värde finns i dessa annars tar du vad du både gillar och har hemma. Denna är oftast klockren på hösten då det är säsong för rotfrukter men den går ju att göra året om,speciellt då du har tjockisågren eller inte har nå bättre för dig.
 
Du behöver:
 
1 liter vatten (har dom flesta hemma)
2 buljongtärningar,blanda gärna grönsaksbuljong och köttbuljong tex.
1 bit palsternacka
2 morötter
1 bit rotselleri
1/2 paprika
1 bit purjolök
1 bit smakrik korv som tex. cognacsmedvurst,ölkorv,kabanoss osv.
En halv falukorv av den bästa.
4 potatisar
Några rose och svartpepparkorn.
 
Och med en bit så menar jag inte en hel palsternacka eller rotselleri utan en fjärdedel kanske,det är en smaksak hur mycket man vill ha. Blanda vattnet och buljongen i en stor kastrull och ha i rotsakerna och kryddorna som ska koka längst,när det har kokat upp och småkokat i 10 min så kan du ha i resten. Låt det småkoka ytterligare i 10-15 min tills rotsakerna är mjuka.Titta vad enkelt det var! Sen kan man ju alltid göra egen buljong eller ha i grädde för lite mer tåga i grytan. /Chris