Mozarellabiffar med hasselbackspotatis och gräddsås
Kategori: Huvudrätt
Nyårsmat,vad gör man? Något med hasselbackspotatis är väl en oskriven lag i detta sammanhang och jag tänker inte vara annorlunda för det är in i helvete gott och mycket roligare än potatisgratäng. Egna biffar går det att variera på många sätt och en personlig favvo är lindströmmare. Men! ost till flott är två kupaner som jobbar hårt för att dina smaklökar ska sättas ur spel,toppa det med bacon! Som om det inte vore nog så gör du en gräddsås på baconfettet och avskrapet från biffarna,sen sova utanför gymmet innan dom öppnar.

Försök att hitta potatisar i samma storlek så tiden i ugnen blir lika,köp gärna blandfärs så biffarna blir mer saftig och blanda gärna i ströbröd eller lite potatis så dom blir lite porös. Blanda i dina favoritkryddor i biffarna eller bara salt och peppar om det är så. Skåra potatisen och lägg i ugnsform,pensla med smält smör och på med ströbröd. In i ugnen på 220 grader i ca 45-50 min. Pensla då och då tills det blir en fin färg.
Forma lagoma biffar och tryck i en bit mozarella,rulla till bollar och tryck sedan ut dom lite. Krydda dom gärna utvändigt med någon krydda med röksmak eller sting då mozarellan nästan är smaklös. Stek biffarna i stekpannan ca 5 min på varje sida,lägg dom i en ugnsform och toppa med mer mozarella och bacon.Kör dom i ugnen tillsammans med hasselbackspotatisen tills dom fått lite mer färg och tajma med potatisen.
Häll i en skvätt vatten i stekpannan och skrapa ur allt gottigt,spar gärna baconfettet som blir kvar om du valt att steka på bacon lite innan man toppar med det i ugnen. I med en oxbuljongtärning och en skvätt dessertvin eller lite cognac. Häll av i en liten såskastrull och koka upp med lite soja och peppar. Sen i med typ 1 dl grädde.Låt det småkoka och smaka sedan av med lite äppelmos. Ta en sup eller två för potatisen tar alltid en jäkla tid,den är fan alltid hård tills dom sista minutrarna,då kan man slappna av och dricka lite till.
/Chris