Tjälknul
Kategori: Huvudrätt
Lite mer norrländsk hårdhomo med tjälknul (se.tjälknöl) som spelar i samma manliga liga som Pitepalt.
Det går ut på att du tillagar en fryst knöl på låg temperatur i massa timmar och får ett riktigt mört och gott resultat. Älg eller något annat viltkött är typiskt för denna rätt men det funkar lika bra med vanlig nöt,dock anser många att viltköttet är bättre i både smak och textur,jag är belägen att hålla med,så ligger ni med en jägare eller har vett att lägga bra pengar på viltkött så gört. Denna är gjord på nötbog och det blev mumma,saltlagen lyfter fram allt man vill ha i köttet.

Du behöver ca 1,5 kilo kött och inte göra speciellt mycket med köttet mer än att putsa bort lite senor eller överflödigt fett om det finns.Sen fryser du in köttet över natten eller om redan har köpt färdigfryst då behöver du inte göra mer än att ta fram en bra ugnssäker form och lägga i köttet,behövs ingen kryddning utan det fixar lagen sen. Krydda dock köttet om du väljer bort lagen men meningen med rätten är att köttet ska tala för sig själv och erbjuda det mesta av smaken.
Placera formen längst ner i ugnen på ca 75 grader och låt den gå i ca 10-12 timmar som minst,gärna mer!
Efter 2-3 timmar brukar köttet tina och då är det lägligt att stoppa i en termometer om du vill ha stenkoll.
60 grader om du vill ha rött
70 grader om du vill ha rosa
75 grader om du vill ha genomstekt
Kryddad Saltlag
- 1 liter vatten
- 1 dl salt
- 1 tsk socker
- 0,5 tsk krossad svartpeppar
- 1 smulat lagerblad
- 15 krossade, torkade enbär
- 1 vitlöksklyfta
Koka lagen i några minuter,låt det svalna och ha sedan över lagen över köttet som är klart och har vilat en stund. På med folie och låt köttet suga åt sig i minst 5 timmar i kylen. Sen har du gott kött vill jag lova som passar som kallskuret till det mesta.
/Chris