Marängstubbe
Kategori: Något sött efter maten?
Nu var det ett tag sen jag la ut någon efterätt och det beror ju mest på att det är roligare att laga mat men jag har börjat göra mer bakverk och sötsaker på sistone. Varför inte inleda med Marängstubbe som var en av barndomsfavoriterna som farmor gjorde ofta i stugan på somrarna. Mäktig och smakar ägg men grädden och de bär eller frukt man väljer bryter av på ett bra sätt som gör den till något speciellt. En blandning av marängtårta och rulltårta. Denna är utan nötter men precis som farmors med mandarinklyftor!

Till Botten:
6 äggvitor (gör majo på gulorna)
4,5 dl socker
3 msk marsanpulver för kokning
Till Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker/florsocker
1 burk mandarinklyftor (kan göra med blåbär eller hallon med tex.)
Jag hoppar dekorationen där man brukar pudra med florsocker eller spritsa grädde över, det behövs inte alls!
Börja med att värma ugnen till 175 grader, vispa ihop äggvitan och sockeret tills det blir pösigt, sen vispar du i marsanpulvret och blanda ordentligt tills det är slätt. Klä en långpanna (ca 30x40) med bakplåtspapper.
Häll i smeten och grädda i ca 20 min.

När den har svalnat lite så lägger du på en kökshandduk och vänder kakan så den har bakplåtspappret uppåt och ligger på handduken istället för långpannan. Dra sedan bort bakplåtspappret försiktigt. Sen ska den kallna innan man ska börja med fyllningen. Kan stå kallt över natten mellan två handdukar, funkar utmärkt om man inte ha tid osv.

Vispa grädden ganska fast så den blir lätt att bre ut, sen gör du helt enkelt just det och på med mandariner eller bär. Se till att få bort så mycket vätska det går då frukt och bär släpper vätska med tiden ju längre rullen står i kylen.

Sist men inte minst, själva rullningen som är ett jäkla gissel om man är nervig och har lätt att slänga saker omkring sig och säga fula ord. Som ni har listat ut så ska den rullas med hjälp av handduken och så ska man dra den emot sig undan för undan tills det blir en rulle.

Det gick skapligt denna gång, får vara glad om man kommer runt ett varv utan att ha 5 dl grädde mellan tårna!
Se till att skarven ligger nedåt och ta gärna hjälp av någon när förflyttningen sker.
Nu vet jag hur farmor hade det!
/Chris