chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

BBQ Bäff Sandwich med friterade pommes av sötpotatis och jalapenorelish

Kategori: Huvudrätt

Vankas det bäff då är det bara på med hjälmen och kyl ölen innan du kan kavla upp ärmarna och göra grovjobbet lagomt innan våren har slagit till,för ska du briljera vid grillen i sommar så finns det inga ursäkter om du har börjat med dina sköna recept redan nu.
 
Det är inte bara karre som är gott att barbequa med utan också kossans motsvarighet the högrev. Bringa och bog går det med,gäller att prova sig fram,köttet ska ha lite fett i sig så det håller sig saftigt och det ska tillagas på låga temperaturer.
 
Har du inte provat friterad sötpotatis med vitlök och färskt citron så tycker jag att du kan testa det,kolla bara hur gott det ser ut på bilden!
 
 
Börja med att ta fram högreven,den behöver inte putsas,runt 1 kilo känns som standard,krydda med dom kryddor du gillar runt hela och låt den stå en stund. Smörj en passande ugnsform med olja,den ska inte vara för stor,gärna höga kanter,en gryta funkar så klart utmärkt.
 
Du gör precis som med pulled pork att låta den gå längst ner i ugnen på 125 grader i ca 5-6 timmar. Valfritt om du marinerar den innan,huvudsaken du tillför vätska under tillagningen så den inte blir bränd i botten. När det är tillräckligt mört och faller i bitar så river du upp det direkt i formen och har på BBQ sås,kör på eftervärme.
 
Sötpotatisarna är rätt stora så räkna med 1 per person,skala och skär den i strimlor eller varför inte i skivor som chips. Fritera 2-3 minuter för att mjuka upp potatisen,ta upp och vänd i mjöl,borsta bort överflödigt mjöl och fritera 2-3 minuter igen när det ska serveras. Toppa med torkad vitlök och färsk citron!
 
Sist men inte minst Jalapenorelish! Vad är en relish,låter som en polsk könssjukdom? Det är vad man har hemma som man antingen gör en chutney,sylt eller en enkel röra på i stora drag. Denna är kriminellt god. Finns på flaska nu med i tacohyllan.
 
Mixa ihop 2-3 urkänade jalapenos med 1/2 hackad silverlök och 1/4 hackad paprika i en mixer med lite olja.
 
Koka upp ett sockerlag, 1 dl socker i 2 dl kokande vatten,ser till att det tjocknar.
 
Blanda ihop det mixade med sockerlaget,se till att det inte blir för mycket sockerlag.
 
Smaka av med 1-2 msk bostongurka, 1-2 msk limejuice och salt&peppar.
 
Låt det stå kallt i några dygn så det tjocknar och gosar till sig.
 
Det är bara en uppskattning och det kan ta tid innan man får till det!
 
/Chris