chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Grillskinka

Kategori: Allmänt dravel, Huvudrätt

Påsken är på ingång och dom flesta svenskar kommer äta skinka för andra gången i år och göra den sedvanliga skinkan kan jag tänka mig. Alla som läser min blogg vet ju att jag är ett stort fan av slow cooked (långkok) och varför inte bjuda på ett exempel nu lagomt till påsk. För mig räcker det inte att skinkan är kokt och griljerad utan den ska gå länge länge länge så den blir så mör att det nästan är löjligt. Duger ditt vanliga sätt att göra skinka på? Givetvis! Detta är inte så långt ifrån men är en helt annan upplevelse,går att variera i det oändliga.
 
 
Den får en riktigt fin färg trots att den ser lite bränd ut men det är ju bara att skrapa bort i värsta fall för smakerna finns ju där. Vill ni inte att den ska lätt bli bränd så ska ni undvika saker som soja,honung och sirap för det kommer den bli om man kör den hårt i ugnen. Annars går det att ringa över efteråt.
 
Jag har gjort på en färdigkokt skinka på runt 2 kilo och jag masserar in den med olja,rubbar in massa goda torrkryddor och låter den vila lite. Sen kör jag den på 200 grader i ca 30 min. Blanda en äggula med grovkorning senap,mörk sirap och lite peppar sen penslar du den runt om och har på ströbröd. Sänk värmen till 125 grader och kör den 3-4 timmar. Bara att slänga in en skvätt vatten i formen om den blir lite torr.
 
Vi har alla våra tekniker i köket och jag gillade denna variant men prova mig fram hela tiden,en sak är säker i alla fall och det är att den skinkan du köper i färdig förpackning som luktar svett och fis inte kommer i närheten av denna. Låt den vila en stund när den är klar inslagen i folie och efter någon dag i kylen så brukar jag skrapa bort glazen då ströbrödet lätt bli geggigt,smaken finns där som sagt ändå.
 
Blev inspirerad till denna då jag åt en festivalmacka i tyskland som hade en bra gjord grillskinka på spätt som de skivade tjockt på en baugette med surkål och sourcreme dressing,stod bara "grillskinken" på skylten och jag var väldigt glad att jag såg den!
 
/Chris