chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Pimpad Kalops

Kategori: Huvudrätt

Vad skiljer en köttgryta från en välgjord chiligryta? Du använder i stort sett samma ingredienser bara att en köttgryta ska ha fokus på köttet,oftast högrev eller ytterlår och en chiligryta ska ha fokus på alla chili som man har i och ja det korrekta ordet är chilepeppar egentligen,men dom flesta säger fortfarande chili,jag inkluderad. Chili är maträtten och chile är själva pepparn,med det i vetskap så kör vi igång.

 
En chili i sig är antingen att man kokar sönder nötkött så det blir trådigt eller att man använder nötfärs och kokar minst lika länge,dessa finns det otaliga varianter på,den senare är vanlig som topping i USA på tex. korv.
 
Nu kanske vi ska fokusera på köttgryta? Kalops är väl alla uppväxt med som är köttätare och är nog den vanligaste köttgrytan som dom flesta utgår ifrån,kalvfond,kryddpeppar,lök och morötter.Enkelt och gott om du ser till att köttet är mört,annars blir det inge vidare. Men vill du göra den lyxigare så ska du få se på grejer.
 
 
Du behöver:
 
1 kilo högrev
1 stor lök
2 morötter
5 dl vatten
1 mörk oxbuljongtärning + 1 msk viltfond
2 lagerblad
2 limeblad
4-5 rosepepparkorn
Några stänk limejuice
1 msk sirap
1 hel rökt och torkad Ancho chili
2 dl grädde
 
Kryddblandning:
 
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk paprikaflingor
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk rökt paprika
1/2 tsk rökt salt
1/2 tsk vitpeppar
 
Gör i ordning kryddblandningen i en mortel.
 
Putsa högreven och skär i mindre kuber,ha på hälften av kryddblandningen på köttet och bryn det i omgångar.
 
Strimla morötterna och hacka löken grovt,fräs i stekpannan och lägg åt sidan.
 
Ha i vatten,buljong,lagerblad,limeblad,rosepeppar och ancho chili i en stor gryta,låt det koka upp,skruva ner på låg värme.
 
Ha i köttet,morötter&lök samt resten av kryddblandningen. Koka i ca 1 timme under lock
 
Smaka av med limejuice och sirap,låt det koka i 1,5 timme till under lock.
 
När köttet är som du vill ha det,mört förhoppningsvis så kan du slå i grädden och låt det småputtra lite sen drar du gryta åt sidan och låt det stå i några minuter. Klart!
 
Vill du göra en chili så låter du köttet koka sönder,döna på med mer hetta och skippar grädden.
 
En regelrätt chiligryta kommer på bloggen framöver.
 
/Chris