Gräddstuvad risoni med sidfläsk
Kategori: Huvudrätt, Något litet före maten?
Tänkte fortsätta med lite italienskt och smeka några läsare medhårs som inte är stora fans av tomatsås.
Italienare är så pastatokiga att dom har eget ris som är gjord av pasta och varför inte, helt klart en favorit då Risoni passar i allt från soppor till sallader. Denna rätt kan du äta till nästan vad som helst och passar lika bra som förrätt som varmrätt men det är grymt med något salt till så det blir sidfläsk denna gång med. Dessutom är det något du slänger ihop om du inte orkar göra en ordentlig risotto.

Risoni för 4-6 pers
2 dl grädde (mellangrädde eller visp)
1 liten vitlök eller 3-4 klyftor
1/2 dl parmesan
Örtsalt och peppar
Chiliflingor
ev. apelsinolja eller örtolja
Koka risoni för typ 4 pers beroende på hur många ni är, det är en rätt mäktig rätt så man behöver inte koka hela paketet. Risoni kräver en koktid på runt 11 minuter, men koka dom endast 6-7 minuter så dom blir al dente sen när man stuvar. Låt dom rinna av i durkslaget och häll tillbaka i kastrullen.
Stek sidfläsk riktigt knaprigt och låt lite vitlöksklyftor gå med så dom inte är helt rå sen när dom ska pressas.

Häll grädden i risonin och koka upp, låt det gå på medelvärme och rör om lite då och då.
Ha i örtsalt och en skaplig touch svartpeppar.
Lägg sidfläsket på papper och pressa vitlöken i kastrullen.
Se till att pastan är rejält krämig i konsistensen och kolla att den inte blir överkokt.
Rör i parmesanen.
Servera med sidfläsk, chiliflingor och apelsin eller örtolja om man är ambitiös.
Gott med ett medelfylligt rött vin från apoteket röda näsan på det!
/Chris