chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Penne All´Arrabbiata

Kategori: Huvudrätt

Hallojsan!
 
Det stämmer att matlagning som yrke oftast tär på motivationen att skapa matupplevelser hemma, alla håller givetvis inte med men jag märker stor skillnad jämfört med innan jag började i storkök. Dock är det lite annat tänk än att vara kock men i slutändan så går det in i varann då man har fullt upp med livsmedel hela dagarna, göra rent konstant och har disk upp till taket.
 
Därför har bloggen haft stiltje i seglet men jag har tagit vara på att jag har en liten hetlevrad och rastlös italienare till chef i köket för han kan laga pasta! "ey Christer! du komma lyssna eh,kanske du lär dig nått,du fattar vad jag menar eh,bra bra" och så en rejäl klapp över axeln. Denna rätt blir inte mer italiensk och är i grunden en grym tomatsås, behöver inte alls krångla till det utan raka smaker som får maffian att slå sig ner vid bordet och skona dig en dag till.
 
 
Du behöver:
 
1 bit rökt sidfläsk
2 burkar passerade/krossade italienska tomater
2 små hela vitlökar eller 4 klyftor
1 msk socker
1 röd chili, går bra med torkad med
1/2 kruka basilika
1/2-1 dl olivolja
1 dl parmesan eller pecorino
500g penne
 
Vill ni ha mer? D'accordo!
 
Sardellsmör (lyfter rätten men är inte nödvändigt)
1 liten burk sardeller a 100g
100 g rumsvarmt smör
 
Börja med att tärna sidfläsket, valfritt om man vill ha svålen kvar, knaperstek och låt det rinna av på papper.
Häll i olivoljan i en tjockbottnat kastrull eller stekpanna, skiva vitlök tunt, rensa och hacka chilin, fräs allt i oljan tills vitlöken fått färg.
 
Ta upp det mesta av vitlöken och släng om du inte vill ha stora bitar kvar för nu har du fått smak på oljan vilket är det viktigaste.
 
Häll på tomaterna och skruva ner värmen, hacka hälften av basilikan och rör i. Salta och peppra. 
Ha i en skvätt socker som förhöjer smaken. Låt det koka i ca 20 min.
Hacka resten av basilikan och ha i samt sidfläsket mot slutet, låt tomatsåsen sjuda i 10 min.
 
Koka penne så det räcker till tomatsåsen, häll av och blanda med tomatsåsen.
 
Rör eventuellt i sardelsmör.
 
Vänd ner parmesanen eller pecorinon alldeles innan servering. Vilken ost är bäst?
 
Parmesan är lagrad ost gjord på komjölk och Pecorino är lagrad ost gjord på fårmjölk, dom är rätt så lika men har lite olika sälta och nötighet, testa båda!
 
Ska hela tjocka släkten äta så dubblar du receptet utan problem, tomatsåsen är grym på pizza så den går åt vill jag lova.
 
/Chris