chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Lax med dill&citron på en bädd av bräserad fänkål

Kategori: Något litet före maten?

En mycket enkel och elegant förrätt som du gör i all hast när du har folk över på middag,medan du motvilligt lyssnar på barnsnack och väderprat så tar du fram din vita favorit bland viner och dricker generöst men så pass att det finns en skvätt kvar som du kan bräsera fänkålet i.
 
 
Ta så många laxfileer du behöver,är det en mastig huvudrätt så funkar det utmärkt att dela bitarna.
Massera in laxen med olja,gärna en smaksatt,typ vitlök eller apelsin,krydda med salt,citronpeppar och dill.
Går fort i stekpannan men ugnen är att rekommendera så kör dom i en ugnsform i mitten på 175 grader i 20 min
 
Skär fänkål i tunna skivor och marinera dom i:
 
1 tsk citronjuice
1 tsk worchestersås
1 tsk timjan
1 tsk farinsocker
 
Låt det stå och dra lite!
 
Häll i fänkål med marinad och stek på medelvärme så det får lite färg och sen en lagom skvätt vitt vin och låt det koka i 2 min ungefär. Var noga med att inte bränna fänkålen och inte se till att vinet torkar ur helt.
 
Fänkål passar utmärkt på grillen så är det grilltajm så skivar du lite tjockare skivor sen kör bara marinaden och på grillen i 5 min så blir det grymt.
 
/Chris