chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Pitepalt

Kategori: Huvudrätt

Äntligen!
 
Många rätter kantade min barndom men ingen rätt har fastnat så hårt som pitepalt,farmor,detta är för dig.
Har tyvärr inte lyckats få något recept från farmor då det var hon som var paltcentralen i familjen men jag vet att hon gjorde äkta efter alla konstens regler,dessutom var hon ifrån norrlands djupa skogar som halva släkten är.
Arv eller ej så kan jag omöjligt få det att smaka som hon kunde så jag gör min egen variant med rimmat fläsk i.
 
Farmors palt hade en fläskfärs eller blandfärsblandning i sig,större än tennisbollar och perfekt konsistens,använde antagligen korn eller rågmjöl så det kan kallas "grå palt".
Serveras med rårörda lingon och en rejäl klick rött Bregott. Svårt att hitta tyngre svensk mat än detta,soffläge en sådär 2-4 timmar efter en måltid. Mina kusiner var inga nybörjare på palt när jag var mindre,det var alltid tävling och jag kommer inte ihåg rekordet men det låg väl mellan 10-15 paltar,helt sjukt!
 
 
Ofta när jag pratar med folk om palt så rynkar dom på näsan,då vet jag direkt att dom inte har ätit pitepalt för antagligen så tänker de direkt på blodpalt vilket görs på samma sätt bara att man tillsätter grisblod. Kroppkakor är inte heller pitepalt som en del tror utan det är en mer platt palt med annan fyllning som fläsk och lök sen har en del bechamelsås till tex. på Gotland. En annan grej är att pitepalt består av råriven potatis medan kroppkakor är både råriven potatis och kokt eller bara kokt,består den bara av rå riven potatis så kallas det gråa kroppkakor,en jäkla röra!
 
varför inte säga palt då?
 
Du behöver:
 
10-12 råa potatisar
1 msk salt
7 dl vetemjöl
300 g fläsk eller 300 g blandfärs eller varför inte både och.
Rårörda lingon eller lingonsylt
Rött Bregott,det är lagen!
 
Skala och riv potatisen,blir en del vätska som du kan låta rinna av. Blanda ner salt och vetemjöl och börja arbeta ihop till en smet/deg. Fyll den största kastrullen du har hemma med vatten och ha i rikligt med salt (ca 1 msk per liter) Ta gärna en stor träslev och sleva upp en degklick,typ i storleken tennisboll och blöt antingen händerna eller mjöla dom ordentligen beroende på om du vill ha en grov eller slät palt.
 
 
Sen tar du bowlingfingrarna och trycker i mitten av palten så du kan lägga i strimlad sidfläsk eller en mindre boll av blandfärs. Rulla ihop den försiktigt och släpp ner i kastrullen via sleven eller om du är försiktig,med händerna.
 
 
 
Se till att inte ha för många i kastrullen,dela gärna upp det på två omgångar,rör om lite då och då försiktigt så dom inte fastnar på botten.Det ska småkoka ca 45 min - 1 timme när sista palten är nersänkt. Dom brukar flyta upp efter ett tag,ett bra tecken på att dom börjar bli klar.
 
Är väldigt glad över att ha fått upplevt sann norrländsk mattradition när jag växte upp!
 
Farmors munkar var ju också helt outstanding som hon friterade i kokosfett,men hon sa Piteflickor,resten kan ju ni lista ut själva,tur att jag inte fatta när jag var liten hehe.
 
/Chris