chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Långkok,smakernas högborg

Kategori: Allmänt dravel, Huvudrätt

Svenne banans sätt att långkoka är ofta sylt,köttsoppa,julskinka,tjärknul och ärtsoppa samt dill&pepparotskött vilket är ett arv som många bär med sig av sina äldre i familjen,ta vara på det! Att ärva recept av sina gamlingar är en kärleksförklaring! Jag själv har fått både recept och inspiration av min farmor och mormor som hade olika tekniker och inriktiningar i köket,ut detta så har jag skapat något eget ihop med allt som kommer från amerikanska södern.
 
Det mesta man kan tänka sig inom mat är ju redan uppfunnet,lånat,inspirerat och rent av taget men det handlar om att väcka matlusten och togan i köket.Så ni som kommer läsa denna blogg ska veta att jag är medveten om att det inte är något unikt eller att ingen har tänkt på det förut utan det är ett rent matintresse och öppenhet för andras ideer.
 
Lergryta och vitaminer
Ni som inte har en lergryta,köp det omgående,billigare,nyttigare och godare mat går nästan inte skapa utanför denna härliga gryta. Säg att du tar en billig fryst kyckling,några morötter,några lökar,salt och peppar sen är du igång. Det fina är ju att tex. kyckling kokar ju i sina egna safter och vitaminerna har ingen annanstans att ta vägen eftersom man använder sig av lock och tar tillvara på vätskan som blir buljong full med vitaminer från alla grönsaker man lägger i. Spelar ingen roll om ni kokar,steker,friterar eller grillar grönsaker,vitaminerna försvinner ut i kokvattnet,fettet,oljan och via röken. Det enda sättet att bevara vitaminerna är att dricka kokvattnet,då kan ni lika gärna slänga grönsakerna,det blir ju som att äta ingenting om man är ute efter att vara nyttig dvs. Så ångkoka om ni vill bevara vitaminerna eller bäst av allt,ät dom råa.
 
Här kommer ett recept för kyckling i lergryta och hur man tar tillvara på buljongen
 
 
 
1-1,5 kg kyckling (köper man fryst så tar det ca 3 år att tina men klart värt för en student)
2 stora morötter
2 lökar
1 rejäl chili
1/2 citron
2 msk rumstempererat smör
Chilikrydda
Skal från en halv citron
Farinsocker
Salt
Peppar
Rosmarin (hela kvistar om det går) och torrkrydda
Någon trevlig allkrydda som inte smakar aromat bara (tex. honungsgrillkrydda,BBQ Chili,Grillkydda,Kycklingkrydda,Curry)
En skvätt soja
Sweet Chili tills du skäms
 
Okej! Grytan bör läggas i blöt ca 15-30 min innan du ska in med den i ugnen så börja med det,är den helt ny så är det över natten som gäller. Börja med och kolla om det finns nå krås kvar i kyckllingen,ta ut det,kan vara en påse med inälvor ibland,massera in kyckllingen med salt,peppar,allkrydda,rosmarin.Rör ihop smör,en skvätt farinsocker,chilikrydda och rivet skal från citronen,vips! kryddsmör!
 
Gör ett snitt i skinnet ovanpå bakom fileerna och tryck ut kryddsmöret under skinnet ordentligt och sprid ut det,make love to the chicken!
 
Stoppa upp citronen,chillin som är delad några gångar och rosmarinkvistar i kycklingen,vira ihop benen så snaskgrottan är stängd.
 
I med kycklingen i lergrytan.
 
Skala morötterna och löken,skär i lagoma bitar,släng i runt kycklingen.
 
Pensla kycklingen med sweet chili och lite soja,pressa gärna lite citron över.
 
In med lergrytan i kall ugn,sätt den på 250 grader sen är det klart mellan 1 1/2-2 timmar.
 
Ett tips är att ösa kycklingen med spadet några gånger,den är klar när den fått fin färg och grönsakerna är porösa.
 
Såsen:
 
Efter att kycklingen är urtagen och får vila så köttsaften bevaras,ta hant om buljongen i i lergrytan och häll i den i en kastrull,mosa morötterna och löken med en stomp eller stavmixer,koka upp buljongen och smaka av med salt och peppar,sen är det bara att slå i en skvätt grädde,ca 1-2 dl och en kork konjak om man är på det humöret,voila! Sjukt god sås!
 
/Chris