Hår-på-bröstet-Chili
Kategori: Huvudrätt
Tillbaka efter sommaruppehållet!
Sommaren har ju varit bra med mycket grillande och fint väder så det ser inte ut att bli nå deppmat a la lappskojs hela hösten bara för att utan jag ska fortsätta lägga ner energi på det som kommer ut ur köket.
På Bråvalla festivalen åt jag en chili med tillhörande nachos och tyckte det var det bästa som har hänt sen cheeseburgaren kom till Sverige. Dock ville jag se hur bra chili jag själv kunde få till med konstens alla regler på min sida, sagt och gjort, det blev en tjottablängare rätt upp i gommen full av smaker och fosterställning resten av kvällen efter ett lyckat recept. Med risk för att det så gott att ni stoppar i fickorna så ger jag er min chili!

Du behöver utan inbördes ordning:
En högrev på runt 1-1,5 kg
2 st urkärnade och rostade paprikor
1 färsk röd chili
1 färsk grön chili
1 torkad ancho chili eller new mexico
2 gul lök eller färsk på knippe
4-5 vitlöksklyftor
Chipotletabasco, rejäla stänk
Flingsalt efter smak
Grovmalen svartpeppar efter smak
1-2 msk tomatpure
Spiskummin efter smak
Rökt paprika pulver efter smak
Egen Rubb/Blandkrydda efter smak
Viltkrydda efter smak
2 msk Rörsockersirap
En bunt färsk Oregano
5-6 stjälkar selleri
En god Porter 50 cl
Några rutor 70% chocklad
En halv flaska rött
Viltfond
(smyga i några droppar från eran starkaste sås från tex. Extreme Food på egen risk)
Börja som vanligt med att skära köttet i lagomt stora bitar och bryn köttet och lägg undan.
Kärna ur den färska chilin om du inte vill ha för hett annars hacka alla grönsaker och lökar
Kärna ur paprikorna och ha på lite olja och rosta i ugnen tills dom är svart, pilla av skinnet,hacka och låt stå
Fräs grönsakerna, löken, vitlöken och chilin (utom den torkade)
Lägg sedan i köttet
På med kryddor (utom färsk oregano), torkad chili, portern, rödvinet och fonden. Se till att det täcker köttet.
Koka i ca 4 timmar på medelvärme, då kommer den se ut så här ungefär:

I det här stadiet så är det bara en riktig god köttgryta men för att det ska bli en chili så lär det koka längre tills köttet börjar bli trådigt och det gosar ihop sig riktigt bra.
Låt chockladen, oregano och rostad paprika gå med sista 1-2 timmarna.
Det är nu du bestämmer hur tjock den ska vara eller hur lös den blir genom att tillföra mer vin, öl eller buljong.
Är den bra som den är så kan jag inte vara lyckligare, förhoppningsvis så har du en bra gjutjärnsgryta med lock som den har puttrat i annars går det nog utmärkt med en vanlig gryta eller större kastrull.
Så kan det gå /Chris