chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Focaccia el chriso

Kategori: Något litet före maten?

Finns det något bröd som är gott bara som det är så är det garanterat Focaccia, med smak från en god olivolja, eget kryddsalt och någon av dina favoritörter. Folk blandar ihop bröden oftast, är det bruchetta eller är det den med hål i? Bruchetta är små rostade eller grillade bröd med nå kladd på, detta är den med hål i eller rättare sagt gropar!
 
 
Du behöver:
 
25 g färsk jäst
3 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung (gärna skogshonung som smakar lite tallbarr)
Någon tesked kryddsalt och lite stänk till garnering
1-2 tsk oregano
7-8 dl vetemjöl
 
Smaksättare:
 
En bit fin cheddar
God olivolja, gärna från första pressningen (extra jungfruolivolja)
mer oregano eller rosmarinkvistar
 
Börja med att smula jästen i en bunke, värm vattnet så det är fingervarmt, rör ihop med jästen, i med olivolja, honung och salt.
 
Ha i lite mjöl i taget och när det börjar bli en bra smet så kan du riva i 1/2 dl cheddar och några rediga nyp oregano.
 
Ha i resten av mjölet och rör ihop så det släpper i från kanterna, på med lite mer mjöl och lägg över en kökshandduk, jäs i 45 min till 1 timme tills den är dubbel storlek.
 
 
Ta upp degen och knåda den sensuellt, var lätt på händerna som om det är första dejten.
Dela den i två bitar (blir två plåtar med bröd) och kavla ut lite och smörj en långpanna med olivolja och strö över lite flingsalt sen lägger du på degen och trycker ut den lite men inte för mycket, ska vara 1-2 cm tjock.
 
Låt den jäsa lite till under kökshandduk i ca 35 min så den växer på sig.
 
Gör sedan massa gropar med fingret och droppa över olivolja, strö över oregano och ev. rosmarin, lite mer cheddarost samt lite mer kryddsalt.
 
 
Grädda härligheten i mitten av ugnen 225 grader (220 grader varmluft) i ca 10 min.
 
 
Njut till en tomatsoppa eller bara som det är!
 
/Chris