chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Bräserade kotletter med en spicy tomatsås

Kategori: Huvudrätt

Det här är en rätt som du slänger ihop på bästa Morberg vis, handduken på axeln, fylleröd i ansiktet och en vinpava i högsta hugg medan du nämner något hur man klättrar i berg med bar överkropp eller förför en mogen kvinna.
 
Bryn i curry, bräsera i glögg , låt det småkoka i tomatsås, stänk på konjak och toppa med basilika!
 

Du behöver:
 
4 kotletter
Salt & Peppar
2 dl tomasås med chili
1 lök
2-3 tsk curry
 
6-8 blandade småtomater
2 söta mini paprikor (går bra med en halv vanlig)
Rejäl skvätt Glögg eller rödvin
Inte så stor skvätt konjak
Sirap
Några blad basilika, gärna thaibasilika
 
Det är som sagt inte så noga utan alla kan leka berusad kock och bara snickra ihop en grym sås på nolltid om man gör rätt från början.
 
Krydda kotletterna med salt och peppar, bryn smör i pannan och ha i curryn, hacka och fräs löken i curryn, stek kotletterna så de får färg, sänk temperaturen.
 
Jag föredrar glögg då det är lite sötare och ha mer kryddor i sig än rödvin, slå på så det småkokar och suger in i köttet.
 
Slå på färdig tomatsås med chili eller mixa en själv, ska vara lagom så det inte blir för mycket vätska, dock kokar det mesta bort.
 
En kork konjak skadar aldrig och ringla över lite sirap.
 
Småkoka i 10-15 min
 
Dela småtomaterna och paprikorna ha i och släng i lite basilika och smaka av!
 
Gäller att det finns både syra, sötma och lite sting samt att den har tjocknat, ha i maizena om du vill ha den tjockare.
 
/Chris