chrisdkok.blogg.se

Det handlar om rustik husmanskost,en snigel på ögat för alla fjolliga mategon med sina designerkvistar. Med smaken och tyngden på kärlek till maten så förmedlar jag mina upplevelser i köket,från farmors kök i industristaden Sandviken till mitt nya kök i skogarna utanför Borås.

Rimmad Fläsklägg med Syrlig Dillsås

Kategori: Huvudrätt

För mig är detta riktig mat, en billig och bortglömd styckdetalj som man tar tillvara på och gör till något magnifikt.
Kött som sitter vid benet blir alltid saftigt och smakrikt, så har benet kvar när ni kokar, steker eller grillar sen är det en måttsticka för hur mört köttet är om det faller av benet. Finns olika sätt att långkoka, jag föredrar att bryna köttet först innan det ska ner i kastrullen eller in i ugnen så köttet drar ihop sig och kapslar in vätska och får fin färg.
 
 
Börja med att ta fram läggen och skölj av den ordentligt, torka och på med kryddor som tex. timjan, chilipulver, torkad vitlök och svartpeppar. Salt är den redan så det räcker då den är rimmad. Låt den vila lite i rumstemperatur.
 
Bryn den sedan på hög värme i några minuter på varje sida, släng i lite mortlad hela vitlöksklyftor.
 

Koka sedan upp 1 liter buljong (jag tog lamm och köttbuljong) , lägg i köttet och sänk till medelvärme.
 
Skumma av efter en stund och ha sedan i två lökar, två skivade morötter och ca 10 rosepepparkorn. Hade även i någon deciliter glögg som lagrats sen förra året.
 
Låt det småkoka i typ 3-4 timmar till köttet börjar släppa lite från benen.
 
 
Sen tar man upp köttet så det får vila
 
 
Och släng för helvete inte buljongen då den är grunden till en riktig sås, sila den och pressa ur allt ur löken och morötterna där smakerna gömmer sig.
 
 
En av mina absoluta favoritsåser är syrlig dillsås och passa grymt till olika lägg eller stekar.
 
Syrlig Dillsås:
Bottenredning med smör och mjöl
2-3 dl Buljong från koket
2 dl mellangrädde
2 tsk ättika
1-2 msk citronsaft
2 tsk socker
1 dl hackad färsk dill
 
Gör bottenredningen, i med buljongen sen grädden och resten förutom dillen som man vänder i när såsen och kokat till sig och tjocknat lite.
 
 
Sådärja hösten har börjat!.
 
/ Chris